
Kuchyně už dnes není odděleným místem, kde se jen vyvařuje. Dnešní moderní interiéry a kuchyně jsou otevřeným prostorem, komunikačním uzlem a středem domova, v němž se odehrává spousta činností. V kuchyni trávíme čas nejen při přípravě a konzumaci jídla, ale také při oslavách, při bavení se s přáteli, při psaní úkolů s dětmi. Proto by měl být tento prostor funkční, praktický a pohodlný, aby chvíle strávené v něm byly co nejpříjemnější.
Při stavbě moderní kuchyně je základní rozhodnout se, jaké činnosti kromě vaření se budou v místnosti odehrávat, a podle toho označit jednotlivé zóny. Mezi ně patří přípravna jídel, zóna pro samotné vaření, stolování, umývání nádobí, zóna zábavy, úložné prostory, chlazení a uchovávání potravin.
Dále přichází na řadu půdorysné uspořádání prostoru. Jeho volba závisí na velikosti a tvaru prostoru. Je potřeba pečlivě naplánovat, kde bude umístěn dřez, varná plocha, lednička, myčka nádobí a úložný prostor pro nádobí a potraviny. Z tohoto plánování bude vycházet umístění rozvodu vody a elektřiny.
Asi nejvhodněji mají kuchyně řešené v restauracích, kde je důležité mít vše relativně pohromadě a přitom mít místo na přípravu všelijakých pokrmů. Například restaurace České Budějovice se může pochlubit nejen výtečnými pokrmy připravovanými ze sezónních surovin, ale také moderní kuchyni splňující nejvyšší standardy.
Při sestavování kuchyňských zón platí několik jednoduchých pravidel, které vám usnadní život v kuchyni:
Dbejte na správnou výšku pracovní desky, skříněk a spotřebičů. Natahování nebo shýbání se není zrovna pohodlné.
Rozmyslete si, kterým směrem se budou dvířka skříněk otvírat.
Na každé straně dřezu a mezi dřezem a varnou plochou ponechte alespoň metr volného místa na odkládání potravin a nádobí.
Myčku je lepší postavit hned vedle dřezu, tím si usnadníte vkládání nádobí do myčky.
Pracovní plochu naplánujte blízko sporáku či varné desky.
Chladnička by neměla být v těsné blízkosti sporáku.
Jídelní bar nebo stůl postavte tak, aby na něj dopadalo přirozené denní světlo.
Máte už představu, jak by vaše kuchyně měla vypadat? Líbí se vám klasický, rustikální styl nebo naopak minimalistické prvky? Víte, jaké barvy v kuchyni použijete na obklady, desky, podlahy?
Do jaké barvy kuchyň obléknout
Barvy vybírejte důkladně a s rozvahou tak, aby se vám jejich kombinace líbila i za pár let. Volte barvy, které odpovídají vašemu životnímu stylu, a neřiďte se aktuálním módním diktátem. Kuchyně může být jednobarevná (oblíbená je například bílá barva) nebo laděna do neutrálních teplých či studených tónů. Můžete použít barvy kontrastní nebo doplňující – vše záleží na vašem vkusu a fantasii.
Barva nabízí také nekonečné dekorační možnosti – od tradiční matné úpravy po lakovaný, vysoce lesklý nátěr. Barvy mají být odolné vůči mastnotě a vlhkosti.
Možnosti povrchových materiálů
Tam, kde tvoří kuchyně součást obytného prostoru, měla by být v souladu s celkovým designem místnosti. Volte vždy takovou povrchovou úpravu, která snese pracovní zátěž, vodu i vyšší teplotu.
Laminát
Hlavní výhodou je, že je levný a snadno omyvatelný. Vyrábí se v široké paletě barev.
Nevýhody: je náchylný k poškrábání, a pokud je stále ve vlhku, začnou se časem nejspíš odlepovat okraje.
Dřevo:
Působí přirozeně teple, je ekologické, ale drahé. Měkká dřeva, jako například borovice, se mohou snadno poškodit, vznikají na nich rýhy a důlky.
Dýhy
Imitují vzhled dřeva za nižší cenu. Lze je snadněji tvarovat než pevné dřevo, ale ve vlhku se mohou začít odlepovat.
Nerezavějící ocel
Trvanlivá, odolná, nadčasová povrchová úprava. Vyžaduje ale časté leštění a doporučuje se kombinovat ji s jinými materiály, aby se zabránilo příliš nemocničnímu vzhledu.
Sklo
Vytváří dojem vzdušnosti, čistoty, otevřenosti. Z bezpečnostních důvodů je potřeba používat tvrzené sklo, které je dražší.
Podlahy a stěny musí být hlavně odolné
Nezbytným kritériem pro výběr podlahového materiálu v kuchyni je kromě pěkného vzhledu odolnost vůči rozlitým tekutinám a jiným znečištěním, a dále snadné odstraňování vzniklých nečistot.
Vybrat si můžete z měkkých i tvrdých podlahových krytin jako je PVC, linoleum, glazované dlaždice, kámen, korek, guma nebo dřevo. Všechny tyto materiály jsou praktické, odolné, omyvatelné a neklouzavé.
Stěny v zóně vaření musí být také velmi odolné. Když použijete pololesklý nátěr, nebudou na něm při čištění vznikat lesklé stopy jako v případě matného nátěru. Stěna za varnou plochou bývá obvykle chráněna keramickými obkládačkami, skleněným nebo kovovým obkladem. Pokud chcete použít tapety, zvolte tapety z PVC, pod které by se neměla dostat vlhkost.
Osvětlení – využijte přírodní i umělé světlo
Přípravná místa v kuchyni, stejně jako jídelní bar nebo stůl, musí být dobře osvětlena. Ideální je kombinace vnějšího a pracovního osvětlení, což vyžaduje pečlivé naplánování.
Prostor kuchyně a jídelny, který je ozářen přirozeným světlem z venku, vypadá vždy přívětivě a teple. Měli byste se ale přesvědčit, zda příliš velká zasklená plocha nepřinese do místnosti nadbytek tepla. Kuchyň totiž oteplují už varné desky a trouby. Střešní okna by měla být zastíněna nebo natřena neprůhlednou barvou. Okna na sluneční straně domu opatřete roletou nebo okenicemi, aby se přestup tepla dal snížit.
Pracovní desku můžete opatřit bodovým osvětlením nebo klasickými zářivkami. Přímo nad jídelním stolem by mělo být umístěno stropní osvětlení s dostatečně silnou žárovkou. Směrová světla zaměřte především na varnou desku, troubu a nad nebo pod horní skříňky, abyste do nich dobře viděli. Přirozené světlo využijete, když postavíte dřezy a pracovní a jídelní stoly co nejblíže k oknu.
Myslete na to, že povrchové plochy světlo buď odrážejí, nebo ho pohlcují, což má vliv na celkové rozmístění osvětlení v místnosti. Bílý povrch odráží až 80 procent světla, které na něj dopadne. Světlo taky dobře odráží ocel a všechny lesklé a zářivé povrchy.
Jestliže je vaše kuchyň vybavena tmavšími barvami a matnými povrchy, budete ji muset vybavit více zdroji světla, aby se účinek vyrovnal.
Pokud si nevíte s interiérem rady, využijte některé kuchyňské studio v Praze, které navrhuje a zabývá se výrobou kuchyní na míru.
Kategorie: Články
7,292 zhlédnutí
Související články: